HISTÒRIA


HISTÒRIA DE LA PENYA BLAUGRANA DE L'ESCALA

(Escrit extret de la revista commemorativa de la XVI Trobada Mundial de Penyes Barcelonistes, celebrada a l'Escala el 19 i 20 de setembre de 1992.)

La vida de la nostra Penya, des del moment de la seva fundació fins a l'actualitat, està emmarcada per dos èxits esportius molt especials. Cal recordar que l'espurna que va donar-nos l'última empenta, a la colla de seguidors dels colors blaugrana, per decidir-nos a fundar una penya que feia temps bullia en el nostre pensament, va ser, precisament, la consecució de la 1ª Recopa d'Europa, la de Basilea.

És en aquest any 92, ple d'èxits esportius, amb l'assoliment de la 1ª Copa d'Europa a Wembley (a més de repetir lliga), que la Penya té l'orgull d'organitzar la XVI Trobada de Penyes Barcelonistes. I és que sembla talment que la sort ha estat al nostre favor volent que la festa, ja de per sí lluïda, pugui ser-ho molt més si pensem en els èxits remarcats.

Tornant la vista enrere, podríem esmentar unes primeres dates cronològiques que configuren el ràpid naixement de la nostra Penya. El dia 12-6-79 es rebien les instruccions i projecte d'estatuts, el 22 del mateix mes es convocava una reunió de la qual en sortien 90 socis fundadors i la primera Junta Directiva i l'octubre del mateix any s'acceptaven els estatuts.

La primera tasca que es va imposar a la Junta va ser la de passejar per la comarca, amb ànim de captar socis, un muntatge audiovisual sobre la final de Basilea. D'aquí ve el nom de Penya Blaugrana de l'Escala i Comarca (Actualment Penya Blaugrana de l'Escala).

A partir d'aquí i al llarg de tots aquest anys, són moltes les activitats que podem remarcar. La manca d'espai no ens permet més que donar-hi una pinzellada:

- Desplaçaments a presenciar partits del Barça, tant al Camp Nou com a fora. Sortides que sempre són aprofitades per visitar les ciutats i els seus paratges més peculiars. En són característiques, any rere any, l'anada al Gamper i aquelles on la mainada gaudeixen d'una entrada gratuïta. Les típiques excursions dedicades a la mainada, en ocasió de les festes nadalenques, a les instal·lacions de Can Barça, on tothom s'ho passa d'allò més bé.

- Un partit d'homenatge que es va fer el dia 17-4-81, per festejar l'alliberament del jugador blaugrana "Quini", segrestat uns dies abans.

- Actes molt entranyables, com el que va tenir lloc el dia 28-8-81, quan el carismàtic jugador Carles Reixach va ser honorat en ocasió del seu acomiadament com a jugador actiu. Amb aquesta avinentesa, la Penya va obsequiar-lo amb un quadre-retrat seu pintat al pastel per Llucià López. En una altra ocasió, també fou obsequiat amb un quadre semblant, el que aleshores era l'entrenador del Barça, l'H.Herrera. Són molts altres els jugadors o persones relacionades amb el club que han passat per els locals de la Penya: Quini, Artola, de la Cruz, Costas, Zubiria, Pérez, Contreras, Sadurní,... l'estimat Papi Anguera i el conegut J.Mª Puyal.

- El dia 30-11-81 va fer-se la Inauguració oficial de la Penya, amb la presència d'en Nicolau Casaus i l'acompanyament musical del culé Rudy Ventura.

- L'any 82 es va celebrar una Gimkana popular amb gran participació de mainada.

- L'any 84 es va fer una exposició de fotografies, diaris i tota mena de motius barcelonistes.

- A partir de l'any 84, hem celebrat les Assemblees anuals amb un bufet fred i fi de festa musical amb una massiva assistència de socis. Cal destacar la del 84, quan ja es parlava de la possibilitat de demanar la Trobada pel 86. En l'Assemblea del 90 s'aprovà demanar-la pel 92.

- Any rera any s'han celebrat les ja tradicionals Cantades d'Havaneres, amb una menció especial les que van tenir com a marc incomparable el Port d'en Perris.

- Des de l'any 87, s'han commemorat els aniversaris amb un sopar de germanor amb assistència de directius del Barça i ball de fi de festa amb notable participació de socis.

- Des de l'1 de febrer del 87, l'anada a Montserrat, s'ha fet excursió quasi obligada per l'entusiasme demostrat. En aquella primera sortida, va tenir lloc la benedicció de la nostra bandera.

- S'han assistit a les últimes Trobades de Penyes: Andorra, Sant Carles de la Ràpita, Águilas,...

- S'han organitzat diverses Diades Barcelonistes per tal de celebrar èxits esportius del nostre Barça, recordant la del 31-5-85 (celebràvem el títol de lliga) i la del 28-5-89 (festejàvem la Recopa de Berna).

- Des de la tardor del 90, la Junta es fa càrrec d'un programa setmanal a Ràdio l'Escala, que, amb el nom de La Veu de la Penya, fa concursos, xerrades i informa de les activitats.

- Aquesta és la curta història de la Penya (13 anys) que ha anat desenvolupant-se paral·lelament a un creixement significatiu del nostre Barça, ja que durant aquest temps s'han aconseguit 13 títols importants: 3 Campionats de lliga, 4 Copes del Rei, 3 Recopes d'Europa, 2 Supercopes i 1 Copa d'Europa.

Jordi Piqué
(Escrit el 1992)